Skip links

БАЛКАНСКО ПРВЕНСТВО У ПЛАНИНАРСКОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ 2021.Г

ИНФОРМАЦИЈА O УЧЕШЋУ НА ТАКМИЧЕЊУ – БАЛКАНСКО ПРВЕНСТВО

Овог викенда, на теренима Вучја код Никшића у Црној Гори, одржано је Балканско првенство у Планинарској оријентацији. На првенству су учествовале репрезентације Србије, Словеније, Северне Македонија, Албаније и домаћина Црне Горе. Првенство се одиграло у 4 категорије:пионири, јуниори, сениори и ветерани. У категоријама су се такмичиле екипе из држава учесница, укупно 27 екипа. Репрезентација Србије учествовала је са 7 екипа, у чијим саставима је било 29 такмичара. Шампион Србије, ПСК Челик Смедерево дао је 14 репрезентативаца. Чланови Челика и Победе и овом приликом, били су окосница репрезентације, која је бранила титулу првака Балкана, која је освојена пре две година на Игману у Босни и Херцеговини. Бранила и добранила.

Такмичење се састојало од решавања задатака из топографије, задатака из прве помоћи у планини, везивања чворова, теоретских задатака и две трке. Дневна трка је одржана у суботу пре подне, а ноћна увече. Сабирањем свих бодова екипа у свим категоријама, добивен је победник Балканског првенства. И овог пута, трећи пут у новијој историји, побсдник је репрезентација Србије, која је тако одбранила титулу освојену пре две године. Репрезентација Србије, победник, сакупила је 7255 бодова, другопласирана Словенија 7004 бода, трећа Црна Гора 5295 бодова, четврта Северна Македонија 4705 бодова и петопласирана Албанија која је сакупила 815 бодова.

Пласман по категоријама је показао доминацију Србије, која је остварила победе у пионирској, сениорској и ветеранској категорији, док је у јуниорској другопласирана. По категоријама:

Пионири:1.Србија 2 која је освојила златну медаљу са освојених 725 бодова у саставу:Софија Николић, Илија Милутиновић, Ања Радосављевић, Милица Васиљевић и Павле Тркуља; 2.Србија 1 , освајач сребрне медаље са 690 бодова, а екипа је била у саставу:Лазар Милутиновић, Дорис Николић, Марта Трајковић, Дуња Радојевић и Мина Вучковић. 3.Црна Гора са 640 бодова.

Јуниори:1. Словенија 1 1125 бодова; 2.Србија освајач сребрне медаље са 1095 бодова, а екипа је била у саставу:Немања Васиљевић, Робин Николић, Момчило Краљ и Вељко Делић; 3. Словенија 2 са 1085 бодова.

Сениори:Победник и освајач златне медаље је Србија 1 са остварених 1590 бодова, а екипа је наступала у саставу:Дејан Николић, Михајло Радиновић, Марко Грујић и Димитрије Аџић. 2.Словенија 2 са 1535 бодова и трећа Црна Гора са 1475 бодова. Друга екипа Србије освојила је шесто место сакупивши 1235 бодова, аекипа је била у саставу:Саша Николић, Биљана Аранђеловић, Ана Прусац, Дејан Ранковић и Драган Тасић.

Ветерани:Победник и освајач златне , четврти пут заредом је екипа Србије 1, која је уствари прва екипа ветерана Челика. Победник је сакупио 1055 бодова, а наступио је у стандарном саставу:Драган Павловић, Небојша Миловановић и Драгутин Јеремић. 2.Словенија 1 са освојених 1035 бодова, а трећепласирана је екипа Северне Македоније са освојених 1005 бодова. Друга екипа Србије освојила је пето место сакупивши 865 бодова, а екипа је била у саставу: Владимир Стоиљковић, Душан Јанковић и Милош Радосављевић.

Тако су екипе Србије освојиле три златне и две сребрне медаље и потврдиле доминацију у планинарској оријентацији на нивоу Балкана.

Према томе, на овом Балканском првенству испред Челика у репрезентацији Србије били су: Пионири:Софија Николић, Милица Васиљевић, Илија Милутиновић, Мина Вучковић, Лазар Милутиновић и Марта Трајковић; Јуниор Немања Васиљевић: Сениори:Саша Николић, Биљана Аранђеловић, Дејан Ранковић И Драган Тасић; те Ветерани:Драган Павловић, Небојша Миловановић и Драгутин Јеремић. На првенству је учествовао, у својству селектора и члан Челика Драган Николић.

Бранко Грујић – 26.9.2021.год.