Skip links

ИЗВЕШТАЈ СА АКЦИЈЕ – 06.12.2020. Сврљишке планине

У овим тешким коронским временима ПСК „Челик“ наставља са извођењем акција, поштујући мере заштите.

У недељу 06.12.2020. извели смо самосталну планинарску акцију на Сврљишким планинама. На акцији је учествовало 9 планинара.

Из Смедерева смо кренули у 6 ч. У Сићево смо стигли у 9 ч, паркирали се у центру села код земљорадничке задруге и кренули на стазу. Надморска висина почетне тачке је око 400 мнв. Време је било смена сунца и облака са јаким ветром на целој стази.

Изашли смо путем поред гробља и скренули улево на колски пут. После сат времена хода избили смо на маркирану стазу. На стази има стена и камења. Кроз шумарке и храстову шуму долазимо до букове шуме. Успон је скоро константан.

Наилазимо на ловце који су непосредно пре тога устрелили дивљу свињу од 130 кг и убацили је у џип. Након 4,5 км стижемо до одвајања за правац ка Градцу и правац ка Плешу.

Скрећемо улево за врх Градац 1062 мнв. У 11:20 стижемо на врх. Завршни успон је стрм и незгодан за стабилно кретање због велике количине нападалог лишћа кроз које пропада нога. Врх је стеновит и има леп поглед на Сићево. Време није било баш идеално за поглед због магловитог ваздуха. Даље стазом стигли би до врха Вишеград 1020 мнв, међутим због кратког дана то смо прескочили.

После пола сата медитације настављамо истом стазом назад. Долазимо до рачве и настављамо маркираном стазом ка Плешу. Због промашеног скретања, укључујемо се на колски пут који иде паралелно са стазом. Сечемо шуму попречно како би се вратили на стазу. Пробијамо се кроз грање и растиње што му даје додатан шмек осећаја дивљине.

Долазимо до стазе и настављамо даље. Скрећемо са ње и идемо на врх Тупанар 1058 мнв. Требало је да нас ту чека леп поглед на околину, међутим видљивост ваздуха је то онемогућила. Прилаз врху је препун крша и нема маркација.

На стазу се враћамо у 13:40. Због мањка времена, доносимо одлуку да кренемо назад, уместо ка врху Плеш 1267 мнв. У 16 ч стижемо до аута и одлазимо до видиковца Брљавски камен 378 мнв. Са њега је леп поглед на Сићевачку клисуру, а ми смо стигли непосредно пре мрака. Овде се сликају нишки младенци и по томе је добио име јер ниједан младожења није трезан дошао на сликање. Забрљави од ракијице ваљда.

Одлазимо до села Јелашница где смо у једном домаћинству договорили пасуљ. Услуга је била на врхунском нивоу. После јећа и пића, сити и напити, крећемо за Смедерево.

Стаза је била дугачка 17,5 км са висинском разликом у успону 1200 м. Сви смо били први пут на овој планини и утисци су свима исти. Планина има лепу природу, шумовита је и обилује стенама и литицама. Погледи су изузетни. Сличног рељефа је као и Сува планина која се одлично види са Сврљишких планина, али је овог дана била у облацима.

Планина је приступачна из више праваца: Сићево, Ореовац, Белоиње, Ћирин пролаз, тако да се могу правити разноразне комбинације. Прилаз од Сићева је са Нишке стране. Са аутопута за Пирот искључује се на Малчу и после 10,15 км долази у Сићево – ушушкано планинско село са аутентичном архитектуром, кућама од камена.

У сезонама лова треба обратити пажњу на ловце.

Посебно се захваљујем Јелени Пауновић, пасионираном фотографу, за спонтане фотографије групе у покрету. Остатак фотографија је моје масло.

Путопис написао Срђан Цицмил, водич и организатор акције (куробецао се у црвеној мајици на стази).