Skip links

12.07.2020. Стаза здравља и војна болница (локална акција)

ЗаписУ недељу 12.07.2020.  у 8 часова организујемо самосталну локалну акцију у Смедереву на „Стазу здравља“

Окупљање испред просторија ПСК „Челик“ у 8 часова.

Опис стазе: Ћир Антина чесма, пролазак поред виле Обреновић, излазак на Горичку, Запис, Пирамиде 219 мнв (највиша тачка Смедерева), војна болница код Водња. Повратак истом стазом. Стаза је дугачка око 22 км. Висинска разлика је око 300,400 м.

На стазу понети минимум 2 литра воде, а ни 3 неће да мањка, као и храну богату угљеним хидратима.

Заштита од сунца је препоручљива: креме, капе, качкети.

Дођите да у што већем броју обиђемо ову стазу која је од великог значаја за наш град и развој локалног туризма и локалних стаза за пешачење. Сваки планинарски клуб користи могућности које му околина градског терена пружа. „Стаза здравља“ је наша „планина“. Требамо да је волимо, походимо и поштујемо.

Иначе, Карађорђево брдо, Горичка и Плавинац представљају почетак Шумадијске греде познату под називом Златно брдо (по боји одбљеска сунца од Дунава), а поглед на Дунав са тог „брдашца“ од 200 м висине не постоји на осталим српским планинама јер немају Дунав (осим Мироча).

Такође, овај потез је од великог историјског значаја. На њему су били положаји српске војске у Митровданском боју 1914. када смо одбили напад аустроугарске војске која је прешла Дунав код Старе железаре чији је простор тада био под виноградима. Одбитак напада је допринео да се планови око Колубарске битке реализују без удара Аустроугара у бок наше војске (да су којим случајем добили ову битку).

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE_%D0%B1%D1%80%D0%B4%D0%BE

НАЈНЕВЕРОВАТНИЈА БИТКА СРБА 1914. (о којој се не учи у школи)

Ако одемо још даље у историју, долазимо до 2. века нове ере и римског императора Проба који је на Плавинцу поставио прве засаде винове лозе од које је настала чувена Смедеревка. 

На стази ћемо се бавити и маркирањем избледелих маркација.

Водич на стази: Ненад Радановић Радан, број телефона 064 380 24 96.

Пожељно је да пријавите своје учешће.