Skip links

ПРВЕНСТВО ДРЖАВЕ СРБИЈЕ У ПЛАНИНАРСКОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ ЗА 2023.год.

ПРВЕНСТВО ДРЖАВЕ СРБИЈЕ У ПЛАНИНАРСКОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ ЗА 2023.год.

У оквиру дана планинара Србије 16.-18.6.2022.год, који су ове године у организацији Планинарско клуба “Вукан“ Пожаревац , а уз подршку планинарског савеза Србије, одржано је првенство Србије у Планинарској оријентацији. Организацију такмичења извела је Комисија за Планинарску оријентацију ПСС, на теренима Ждреле, у подножју Великог Вукана на Хомољској планини.
Старт и циљ трке био је у селу Ждрело код дома Извиђача. Пројектоване стазе за проналажење контролних тачака биле су на терену испресецаном потоцима и путевима, што кроз шуму, што преко мањих зараслих ливада, по кишовитом времену, раскваченом терену, са набујалим потоцима који су били додатна препрека. Интересантне стазе и предели које су за сениоре биле најдуже и износиле су 10 км са 19 контролне тачке са варијантом раздвајања, иначе 10 заједничких. Најкраће стазе су имале пионирке, 3,3 км са 5 контролних тачака. Све ово по кишном дану, у ком је све време трка падала киша слабог до умереног интезитета.
На државном првенству је учествовало 11 клубова са 35 екипа у конкуренцији, те и 7 екипа у рекреативном програму. Најмасовнији је био клуб Челик из Смедерева са 9 екипа, па следе Торник 4 екипа у конкуренцији и две у рекреативном делу и Јаворак са 4 екипе у конкуренцији и две у рекреативном програму. Седам екипа Челика, окитило се неком од медаља, од којих 5 екипа носе титулу првака Србије у своје Смедерево. Титулу првака Србије освојила је екипа пионирки Челика која је наступала у саставу: Марта Трајковић, Мина Вучковић и Анка Ранковић. У категорији сениорки Челику је приоала титула првака Србије, али и сребрна медаља. Првакиње Србије су: Биљана Аранђеловић, Наташа Васојевић и Марина Станкић, а вице шампионке су друга екипа сениорки Челика у саставу:Софија Николић, Јелена Станковић и Лана Ивковић. Прваци државе су и сениори Челика, а екипа је наступила у саставу: Саша Николић, Александар Живојиновић и Данијел Митровић. Ветеранке Челика у саставу Биљана Грујић, Александра Јовановић и Данијела Јеремић, такође су окитене златним медаљама. Прваци Србије су и друга екипа Челикових ветерана која је наступила у саставу: Дејан Ранковић, Драган Тасић и Душан Јовановић, док је прва екипа челикових ветерана другопласирана, а екипа је наступила у саставу Драган Павловић, Небојша Миловановић и Драгутин Јеремић. Победник у категорији пионира је екипа Спартака и Суботице, а категорији јуниорки Победа из Београда.
Кад су сабрани бодови свих екипа које су наступале, највећи број бодова освојиле су екипе Челика, те је ПСК Челик на крају проглашен за укупног победника такмичења, за које је Челик доби пехар. Првак државе за 2023.год., је Челик из Смедерева. Доделу медаља и пехара уручио је и спортски директор ПСС Андреј Ивошев.