Skip links

ПРВЕНСТВО ДРЖАВЕ СРБИЈЕ У ПЛАНИНАРСКОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ ЗА 2022.год.

ИНФОРМАЦИЈА O УЧЕШЋУ НА ТАКМИЧЕЊУ ПРВЕНСТВО ДРЖАВЕ СРБИЈЕ У ПЛАНИНАРСКОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ ЗА 2022.год.

У оквиру дана планинара Србије 17.-19.6.2022.год, који су ове године у организацији Планинарско клуба “Каблар“ Чачак, а уз подршку планинарског савеза Србије, одршано је првенство Србије у Планинарској оријентацији. Организацију такмичења извела је Комисија за Планинарску оријентацију ПСС, на теренима Овчар бање, на плании Каблар, са стартом и циљем у Овчар бањи.

Старт и циљ трке био је у центру Овчар бање. Пројектоване стазе за проналажење контролних тачака биле су на терену испресецаном потоцима и путевима, што кроз шуму, што преко мањих ливада, али и поред засађених култура, посебно малињака. Кретало се кроз засеоке , преко предела Бабин нос, Дуги до, Дуга коса, Симина коса, Љесков до, Прилопач, Грабова коса и други неименованих предела, који гравитирају ка врху Каблара. Прелазило се преко моста на Западној Морави, преко и кроз потоке међу којима су Асановац, Вагањци. Пролазило се поред манастира Српске свете горе, како називају манастирски комплкс у овом селу Србије. Интересантне стазе и предели које су за сениоре биле најдуже и износиле су 12 км са 22 контролне тачке са варијантом раздвајања, иначе 10 заједничких. Најкраће стазе су имале пионирке, 3,5 км са 6 контролних тачака. Све ово по сунчаном времену, физички јако захтевном терену, стрмом, укупним успонима за сениоре од 1200 м, са каменитом подлогом.

На државном првенству је учествовало 12 клубова са 40 екипа у конкуренцији, те и 9 екипа у рекреативном програму. Најмасовнији је био клуб Победа са 7 екипа, па следе Торник са 6 и ПСК Челик са 5 екипа у конкуренцији и једној у рекреативном-промотивном делу. Пет екипа Челика, окитило се неком од медаља, од којих 2 екипе носе титулу првака Србије у своје Смедерево. Титулу првака Србије освојила је екипа пионирки Челика која је наступала у саставу: Софија Николић, Милица Васиљевић и Ангелина Вучковић. Прваци Србије су и мушка екипа ветерана, која је наступала у саставу Драган Павловић, Бранко Грујић и Драгутин Јеремић. Код ветерана друго место освојила је екипа Каблара из Чачка, а треће Јаворка из Параћина. Победник у категорији пионира је екипа Победе, која је наступала у саставу Павле Тркуља, Огњен Бобић и Урош Стевановић. Јуниорке Победе освојиле су титулу државног првака са екипом у саставу Јана Марковић, Душа Радојевић и Ана Калуђеровић. Код јуниора најуспешнија је била екипа Црног врха из Бора, која је наступала у саставу Лазар Марић, Лука Тијанић и Филип Луковић. Код сениорки златну медању освојила је екипа Победе која је наступала у саставу Милена Петровић, Тамара Коматовић и Марија Максимовић, другопласирана и трећепласирана је екипа Јаворка из Параћина. Код сениора прваци државе су такмишари Мосора из Ниша, а екипа је наступала у саставу Борис Бујаковић, Стевица Благојевић и Драган Стојановић. Сениори Челика, окитили су се са две медаље, сребрном и бронзаном. Вицешампиони Србије за 2022 год је прва екипа Челика која је наступала у саставу:Саша Николић, Драган Тасић и Дејан Ранковић. Друга екипа сениора Челика је бронзана а састав екипе је био Александар Живојиновић, Данијел Митровић и Душан Јовановић. Код ветеранки победила је екипа Вукана из Пожаревца која је наступала у саставу Јаворка Јашаревић, Сунчица Матијевић и Наташа Петровић, другопласирана је екипа Спартака из Суботице, а трећепласирана екипа Авале из Београда. У промотивној-рекреативној категорији, победио је такмичар Јаворка из Параћина, док је екипа Челика у саставу Биљана Грујић, Данијела Јеремич и Милош Раденковић освојила сребрну медаљу.

Кад су сабрани бодови свих екипа које су наступале, највећи број бодова освојиле су екипе Челика, те је ПСК Челик на крају проглашен за укупног победника такмичења, за које је Челик доби пехар. Доделу медаља и пехара уручили су председни ПСС Исо Планић и спортски директор Андреј Ивошев

Бранко Грујић – 18.06.2022.год.