Skip links

ПРОМОТИВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ РОГЕЈГИНГА

ПРОМОТИВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ РОГЕЈГИНГА

Планинарски савез Србије одлучио је да уради промо трку из Рогејгинга. Рогејгинг је екипно такмичење из оријентисања, помоћу карте и компаса, које је временски ограничено на период дана или нешто краћи период. Екипе бирају путању кретања како би пронашле контролне тачке које су вредноване са највише поена. Наравно, те са више поена, су и теже за налажење, како технички тако и физички. Ово такмичење израсло из планинарства има проходност до европских и светских првенстава. Такмичење је организовала комисија за оеијентацију ПСС у сарадњи са ПК ,,Авала“ Београд. Комплетну припрему условаза такмичење и вођење такмичења обавио је међународни контролор за ове спортове Драган Николић.

Промо такмичење одржано је на Авали 16.9.2023.год., и било временски ограничено на два сата, са дозвољеним периодом кашњења од 30 минута. За дозвоњено кашњење по правилу има казнених поена. За промо такмичење, које је отворио председник Планинарског савеза Србије Исо Планић, пријавило се 6 клубова и индивидуалци који су из страни држављани. На такмичењу је било 23 екипа са 53 такмичара. Највише екипа је било из Челика и Победе по 6. Такмичење је било у три категорије, без старосне градације. Било је 8 мушких, 8 женских и 7 екипа мешовитог састава. На овом такмичењу у женској конкуренцији победила је јуниорска екипа Челика са 596 бодова, у саставу:Софија Николић, Милица Васиљевић и Лана Ивковић. Екипа је за освојено прво место добила Пехар.

Другопласирана је екипа Победе са 570 бодова, а трећепласирана екипа је екипа Стражилова са освојених 524 бода. Друга екипа Челика у овој конкуренцији заузела је шесто место са освојених 340 бодова, а у екипи су наступале Мина Вучковић и Анка Ранковић. У мушкој конкуренцији победник је са освојених 1064 бода индивидуална екипа са руским држављанима. Другоплацирана је прва екипа Челика са 950 бодова, а екипа је наступала у саставу:Драган Павловић (селектор репрезентације Србије за Планинарску оријентацију), Дејан Ранковић и Душан Јовановић. Трећепласирана је друга екипа Челика са освојених 914 бодова, а у екипи су наступили Саша Николић и Драган Тасић. Трећа екипа Челика, са освојених 730 бодова пласирала се на четврто место, а у екипи су наступали Милан Мијаиловић и Саша Павић. У групи екипа мешовитог полног састава победила је екипа Јаворк 1 из Параћина, са освојених 704 бода а екипу су сашињавали Ивана Максимовић и Саша Милошевић. Другопласирана је екипа Јаворак 2, такође са 704 бода, а екипу су сачињавали Саша Дуловић и Ангелина Стефановић. Трећепласирана је екипа Копаоника са 630 бодова а екипу су сачињавали Петар и Милена Бојовић. Мешовита екипа Челика са освојених 610 бодова пласирала се на четврто место, а екипу су сачињавали Биљана Грујић, Наташа Станисављевић и Бранко Грујић.
Промо трка је успела, заинтересована је јавност, остаје да се ова грана такмичарског спорта устали у календару ПСС већ од следеће такмичарске сезоне.