Skip links

ПОСЛЕДЊЕ КОЛО ЛИГЕ ПОТ ЗА 2023

Планинарски спортски клуб “Челик“ успешно је наставио и одбранио титулу шампиона Србије у Планинарској оријентацији, која је у власништву клуба претходних 5 сезона. Данашњи наступ у оквиру 7 кола лиге за 2023, уједно је потврда шесте узастопне титуле.

Седмо коло лиге Србије, одржано је у организацији ПСК Челик. Искусни такмичари Челика, определили су се да се такмичење одржи на подесту Плавинац, атарима села Удовице и Петријево. Трасиране стазе обухватале су дивна подручја овог краја, која су испресецана шумарцима, воћњацима, са силаском у увале до извора, међу којим је најбољи Хајдучка вода, са изласцима на брда: Јаблан брдо, Беки брег, Карађорђево брдо, Златно брдо, а ишло се и на највишу коту Смедерева Павловицу 219 мнв. Било је ту и силаска ка потоцима, Петријевски и Удовички. Пролазило се и поред Ћир Антине чесме, чесме Констадиновић, виле Обреновића, записа и других предела. Све ово по одличном времену за такмичење, мало прохладном, помало облачном, па сунчаном.
Према томе, седмо коло је одржано у суботу 4.11.2023.год., на теренима Смедерева, са окупљањем такмичара у парку Сењске улици и околини споменика горанима. На такмичењу је учествовало 22 екипа из 8 клубова. Поред екипа које су учествовале за пласман у лиги, на такмичењу је учествовало и 3 екипа рекреативаца, које су желеле да пробају учежће у овом спорту, али и да проведу један леп дан у природи. Тако је на такмичењу било 25 екипе са преко 78 такмичара. На такмичењу, такмичарском делу за лигу Србије, учествовало је 8 екипа Челика.

Као увек, најдужу стазу имали су сениори који су са раздвајањем такмичара прошли стазу од 16 км, а са 16 контролних тачака. У сениорској категорији победила је прва екипа Челика у саставу:Александар Живојиновић, Немаља Васиљевић и Саша Павић. Друга је била екопа Челик 2 у саставу Милан Мијаиловић, Тасић Димитрије и Вукашиновић Немања. Код сениорки победила је екипа Челика у саставу:Јелена Станковић, Биљана Аранђеловић и Марина Станкић. Другопласирана је екипа Мосора из Ниша а трећепласирана Јаворак из Параћина.

Код пионирки, победила је прва екипа Челика у саставу:Марта Трајковић, Мина Вучковић и Анка Ранковић. Другопласирана је екипа Торника из Чајетине, а трећепласирана екипа Спартака из Суботице. Код пионира, победу је однела екипа Црног врха из Бора. Јуниорке су имале стазу дугу 6,9 км са 8 контрола. Победила је екипа Јасенице која је била у саставу:Дуља Букмирић, Настасија Папић и Нађа Фејзуловић. Другопласирана је екипа Челика: Софија Николић, Лана Ивковић и Милица Васиљевић. Трећепласирана је екипа Победе из Београда. У јуниорској конкуренцији победила је екипа Торника из Чајетине. Другопласирана је екипа Челика која је наступила у саставу:Михајло Минић, Илија Милутиновић и Никола Тасић. Треће место освојила је екипа Јасенице из Смедеревске паланке.
Челик је задржао примат у ветеранским категоријама. Извојеване су победе у женској и мушкој конкуренцији. У женској конкуренцији стаза је била дуга 5,7 км са 8 контролних тачака, на којој је победила екипа Челика у саставу:Наташа Станисављевић, Биљана Грујићи Данијела Јеремић. Другопласирана је екипа Црног врха из Бора. Ветерани су имали стазу 7,8 км, са 10 контролних тачака. Победила је екипа Челика у саставу:Небојша Миловановић, Зоран Николић и Драгутин Јеремић. Другопласирана је друга екипа Јаворка из Параћина, а трећепласирана Јасеница из Смедеревске паланке.
Сви такмичари, сем трке, пре изласка на исту, имали су, тест из теоријских поставки битних за планинарење, као и проверу из практичних задатака. Решавањечворова било је на терену. Све то се бодује и чини укупан резултат екипе. Из теорије било је 15 тест питања која су се односила на познавање опреме, технике планинарења, метеорологије, прве помоћи, као и познавање планина. Било је ту и по три питања решавања задатака из топографија, као и три практична питања везана за везивање чворова. Већина екипа, показала је завидно знање у овим областима.
ПСК Челик, наступао је са екипа и освојио је 8 медаља, од којих су 5 златне и 3 сребрне. Челик је, по броју медаља, а и освојеним бодовима, био најуспешнији клуб, овог седмог, последњег кола лиге Србије у Планинарској оријентацији – ПОТ-у. Овом значајном победом Челик је шести пут узастопно првак државе Србије, али и окосница репрезентације Србије у овој области.
Овај велики посао око организације овог такмичења одрадили су тимски управа, одрасли такмичари и чланови клуба који су били укључени у овај посао. На челу овог задатка био је Драган Тасић, који је организационо водио комплетан посао. Сарадници у овом великом послу, на ком је Челик био прави домаћин били су:Саша Николић, Дејан Ранковић, Душан Јовановић, Наташа Васојевић, Теодора Милутиновић, Јосип Нађ, Верица Аранђеловић, Драган Павловић и Бранко Грујић.

Фотографије су из архиве чланова клуба.