Skip links

ПЈЕ У ОРИЈЕНТИРИНГУ СЕЕОЦ И СЕЕМОЦ САРАЈЕВО 2023.год.

ПРВЕНСТВО ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ У ОРИЈЕНТИРИНГУ
СЕЕОЦ и СЕЕМОЦ, САРАЈЕВО 2023.ГОД.

Кренуло се на пут у планирано време у 7:00, са паркинга код Сава центра. Аутопутем па скретање на Бјељину и преко Зворника до Сарајева, поред аеродрома и на Игман, где стижемо у 15:15. Моделна трка па одлазак у Сарајево где на место смештаја у студенском дому Недзарици стижемо у 18:00. Плаћамо обавезе за смештај и исхрану у виду полупансиона, за 4 дана по 120 евра. Плаћамо и стартнине које су 50 евра за 4 предвиђене трке. Смештам се у собу 427, која има свој мокри чвор. Удобан студентски смештај.
Отишли смо пешице на шетњу по граду, упозбнавање, а правац је био поред реке Миљацке, стадиона ФК Олиппик па ка Башчаршији.
У конкуренцији Ј-И Европе овог пута је било 10 држава, а било је то 12-то такмичење кадетског до старијег јуниоеског нивоа – СЕЕОЦ, 11-то такмичење ветерана – СЕЕМОЦ (преко 35 год старости ) и отворено првенство Сарајева.

Такмичење у Оријентирингу за замље југоисточне Европе организовано је у периоду 23.-27.8. 2023.год, од страве домаћина Оријентиринг савеза Босне и Херцеговине. Тамичење је отворено испред спортског комплекса Скендерија након спринт трке која је одржана у граду између зграда и по парковима Сарајева у близини спортске хале Скендерија. Спортске хале испред које је скулптура прослављеног југословенског кошаркаша Мирзе Делибашића, који је са репрезентацијом Југославије освојио многе медаље највишег ранга.

На ветеранском такмичењу учествовало је такмичара из 10 земаља: Молдавије, Румуније, Турске, Кипра, Бугарске, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Италије и Србије, укупно 195 такмичара, међу којима је било 34 такмичара из Србије. У репрезентацији Србије учествовало је 9 такмичара из ПСК Челик:Даринка Раденковић, Наташа Васојевић, Јелена Станковић, Саша Николић, Дејан Ранковић, Теодора Милутиновић, Биљана Грујић, Милан Цветковићи Бранко Грујић.

Прва трка, спринт дистанца, била је на градском терену у граду Сарајеву. Друга трка, дуга дистанца, била је у једном делу великог поља на Игману. Трећа трка је билау другом делу игманског великог поња, а била је то трка у микс штафетама. Четврта трка, средње дистанце била је у делу велиог поља који је делимично коришћен у претходним тркама. У спринт трци репрезентативци Србије освојили су 8 медаља од којих су 4 златне, 3 сребрне и једна бронтана. На тркама дуге дистанце репрезентативци Србије освојили су 10 медаља, 3 златне, 6 сребрних и једна бронзана. У штафетном делу најбољи резултат је био четврто место. Последња трка, на средњој дистанци ј прошла са 6 медаља за репрезентативце Србије,од којих је 5 златних и једна бронзана. Освајањем медаља и пласманом сваког од такмичара освојени су бодови са којима је Србија заузела треће место у укупном пласману држава. Освојено је 1957 бодова, зашта јој је додељен и пехар за трећепласирану репрезентацију. Победник је репрезентација Бугарске са освојених 2427 бодова, другопласирана је репрезентација Хрватске са 2142 бода. Највећи допринос бодовном салду репрезентације дали су: Драгана Докмановић са 175 бодова, Љубица Бачанац 135 бодова, Наташа Петровић 130, Ирина Јухас 123, Ђорђе Загорац 118, Александар Петровић 115, Бранко Грујић 107 и Живота Тасић 102 бода. Од Челокових такмичара, највише је допринео Бранко Грујић са 3 медаље од којих је једна сребрна, а две су бронзане, што је резултирало збиру 107 бодова. Од челикових такмичара бодове су освајали и:Даринка Раденковић 79, Теодора Милутиновић 48 и Биљана Грујић 47. Због начина вредновања (по два такмичара из једне државе у свакој категорији ), те нешто слабијих трке, бодове нису освојили остали челикови такмичари, њих 5.

Поред трка за ветеранско првенство одржане су и трке за Сарајево опен и певенство за кадетскеи јуниорске узрасте. Кад се саберу сви резултати у Сарајево опену, за категорију Ж16 победник и освајач златне медаље је чланица Челика Софија Николић која је имала две победе, једно друго и једно треће место. Док је члан Челика Илија Милутиновић укупно шести за категорију М14, са две трке на трећам, једном на шестом и једном на десетом месту. У Категорији М16 Лазар Милутиновић због једне слабије трке (мп), није успео добити коначан пласман.

Код кадетских и јуниорских категорија најзапаженије резултате имала је репрезентативка Робин Николић, чланица Победе, са освојеном златном медаљом на средњој и сребрном на спринт дистанци. Репрезентација Србије освојила је пето место са освојених 1198 бодова. Победник је репрезентација Румуније са 2101 бод, испред репрезентацује Бугарске са 1943 бода и Турске са 1816 бодова.
Трошкови такмишења су били по 50 еура за стартнине и 37 еура за полипансион у студенском дому са ланч пакетом за ручак (30 евра полупансион и 7 ланч пакет). То је по такмичару 148 еура за смештај и исхрану и 50 еура за стартнине. Овај трошак за младе такмичаре платио је ОСС, док су ветерани платили свој трошак. Превоз је платио ОСС за све учеснике на овом такмичењу.
Са Игмана смо истом маршрутом кренули назад у 15:10, те стигли у Београд у 0:30, а Смедерево , тј кући у 1:45