Skip links

О нама

Историјат управе

Признања

Трансверзале

Комисије

Управа

Водичи

Категорисани спортисти

Тренери

100+
Врхова
1500+
Медаља и одличија
250+
Активних чланова
59
Година постојања

ИСТОРИЈАТ КЛУБА

Група ентузијаста, 21.марта 1961, основали су при Металуршком комбинату планинарско друштво „ЧЕЛИК“ – „да окупља и организовано изводи запослене раднике у природу, у посете значајним историјским местима у циљу неговања и чувања традиција НОБ, ширења братства и јединства, упознавања природних лепота и развијања љубави према домовини“. То је било неко друго време у доба комунизма, а сада основна делатност ПСК „ЧЕЛИК“ изгледа овако.

„Планинарски спортски клуб ЧЕЛИК је спортска организација основана ради обављања спортских активности чланова и чланова спортиста, регистрованих у гранам спорта: оријентиринг, спортско пењање и планинарство, уобласти спортова у природи у коју се грађани добровољно удружују.

Клуб је у остваривању својих циљева и задатака самостална, недобитна, неполитичка организација, са статусом удружења грађана“

Клуб има своју крсну славу „Свети Сава“ (27.јануара).

Клуб је спортско удружење, односно правно лице са правима, обавезама и одговорности утврђеним законом и статутом.

Заштићени знак клуба је стилизован цвет биљке „планика-рунолист.

Циљ клуба је да:

 • Својим деловањем доприноси развоју, афирмацији и промоцији спортова у
  природи (планинарство, оријентиринг, смучарство итд.) и повећању бављења
  спортовима у природи у свим сегментима становништва Србије;
 • обезбеђује услове за развој и унапређење врхунских спортских резултата у
  планинарству, оријентирингу, смучарству и другим такмичарски дисциплинама
  којима се баве чланови клуба, у свим нивоима такмичења, у земљи и
  иностранству;
 • промовише образовну и васпитну функцију спорта, фер плеја, разумевања,
  толеранције и одговорности кроз бављење планинарством, оријентирингом,
  смучарством и спортом уопште;
 • промовише активности заштите, обнове и унапређења животне средине
 • учествује у такмичењима организованим кроз спортске гране Оријентиринг и Планинарење

Садржај активности

Клуб своје активности остварује кроз комисије:

 • Комисија за масовне акције ( пешачење у природи и планинарење )
 • Комисија за алпинизам и високогорство,
 • Комисија за планинарску оријентацију и оријентиринг.
119-Членови-Челика-на-такмичењу

Од 1961.већ 58 година окупљамо се у „ЧЕЛИКУ“, разговарамо и договарамо, спремамо и одлазимо на успоне, походе, експедиције, маратоне,оријентиринг такмичења, алпинистичке успоне и маршеве. У почетку стичемо прва искуства у такмичењу, а касније и побеђујемо. ШАМПИОНСКИ!

Педесет осам година пролазимо стазама, косама, котлинама и долинама, кањонима, гребенима, масивима, венцима наше лепе земље и пењемо планинске врхове. Најпре су то били они нижи и ближи врхови, да би временом уз стицано искуство и растуће апетите одлазили све даље и даље, на све веће и више планине и пењали изазовније и атрактивније врхове.

Оне нас очаравају, висином опијају и душу испуњавају, помажу нам да побеђујемо сопствене страхове, кризе и проблеме, олакшавају нам да лакше ходимо кроз сурове раље живота, подижу нам ниво самопоштовања и повећавају унутрашњу мотивацију, хране нашу вољу за живљењем, уништавају стресове које са собом носи савремен и брз начин живљења у урбанизованим срединама у којима живимо, благотворно делују на наше физичко и ментално здравље, отварају нам видике и сужавају поноре, уздижу нас високо у облаке и атерирају нас на чврсто и сигурно тло ништа не тражећи од нас заузврат осим да их поштујемо као такве какве јесу и да их остављамо у стању у којем смо их походили.

„Прешишали“ смо Пелистер, Шару и Ђеравицу, Златибор, Тару, претрчали Фрушкогорске и Хомољске маратоне, пењали Дурмитор, Маглић, Стару и Суву планину, Ртањ, Бјелашницу, Велебит, Плитвичка језера, Вогел, Радуху, Јаловец, Шкрлатицу, Триглав, Прењ, Орјен, Ловћен, Румију, Кукавицу, Радан планину, даље преко државних граница уживали смо у лепотама Карпата,Олимпа, Риле, Пирина, Алпа, правили експедиције на Килиманџаро и сурову Аконкагву, учествовали на такмичењима у оријентирингу и планинарској оријентацији и још много тога обишли и видели за шта би требало утрошити толико страница и реченица да би једва и у књигу све стало.

Успут смо сретали и планинаре из других градова и земаља. Упознавали се, дружили у планинарским домовима и под шаторима и бивацима, гледали заједно звезде око логорских ватри, са многима се зближили и братимили и заједно организовали и одлазили у походе.

PSK Celik Statut slika