Skip links

НАЈАВА АКЦИЈЕ – Рибникарови дани – планина Жељин (14.11.2020.)

У суботу 14.11.2020. ПСК „Челик“ Смедерево организује одлазак на традиционалну планинарску акцију „Рибникарови дани“ на планини Жељин.


Жељин је планина у централној Србији између доњег ИбраКопаоника, и Гоча. Спада у групу Копаоничких планина

Посебну вредност планине представља строги резерват природе „Врх Жељина – Плочка чука“ на коме се налазе три вегетацијске формације и то: субалпска шума букве (Fagetumsubalpinum JOB), ливаде изнад субалпског појаса букве и мале високопланинске тресаве.

Морфолошку основу планине чине тектонски и флувио-денудациони облици. Они су у оптималном виду експонирани источно од централног масива, који има карактеристике висоравни изнад које се дижу узвишења Рогавска чука (1.784 m, највиши врх планине) и нешто нижа Плочка чука по којима је планина препознатљива, Врања стена (1.097 м), Стражиште (1.295м), Орловац (1.219 м) и други. Поменута узвишења су претежно под шумом, погодна су за планинарење и представљају добре видиковце.


ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

ПОЛАЗАК: У 05:30 испред просторија Челика. Доћи 10 минута раније како би кренули на време. Паузе по потреби. Иде се преко Крушевца до села Плоче.

СТАЗА: Полазак на стазу у 09:00. Укупна дужина стазе је 16 км и спада у ред средње тешких. Висинска разлика у успону 800 м. Стаза је кружна.

ОПРЕМА: Гардероба сходно годишњем добу. Планинарска обућа, јакна ветровка, кабаница, капа, тање рукавице, пресвлака. Слојевито облачење је најбоље. Понети чеоне лампе или обичне, у недостатку чеоних. Штапови пожељни. Опрема ће бити проверавана пре поласка на стазу.

ХРАНА: Из ранца. На стазу понети минимум 2 литра воде.

Маске у превозу обавезне.

ЦЕНА ПРЕВОЗА: Биће накнадно објављена.

ПРИЈАВЕ: 063 111 68 01 Раја Димитријевић МБ 334, водич акције

Сваки учесник акције дужан је да се придржава Правилника о безбедном извођењу планинарских активности. Од учесника се захтева да се понашају тимски и одговорно. Својевољно понашање СТОП.

https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Свако ко има било каквих здравствених проблема дужан је да о томе обавести водича пре почетка стазе или при пријављивању.

Са собом понети документа: планинарску књижицу, личну карту, здравствену књижицу.

Водич задржава право промене плана акције у случају избијања ванредних околности.

ВЕДРО!