Skip links

НАЈАВА АКЦИЈЕ – Лазарев кањон (15.11.2020.)

У недељу 15.11.2020. ПСК „Челик“ Смедерево организује самосталну авантуристичку акцију у Лазаревом кањону.


Кањон Лазареве реке или Лазарев кањон, налази се на неких десетак километара од Бора. То је најдубљи и најдужи кањон источне Србије. Због стрмости својих стеновитих литица, ни дан данас није у потпуности испитан. Кањон је познат по многобројним пећинама и јамама.

Дужине је до 9 километара и висине између 300 и 500 метара. Усечен је у кречњачки масив планине Јужни Кучај, и кроз њега протиче истоимена река. Са свих страна је заклоњен стеновитим гребенима: са југа и југоистока уздиже се Малиник (1.087 м), са севера Стрњак (720 м) и Корњет (696 м), а са запада Погара (883 м) и Микуља (1.022 м). Литице кањона су вертикалне и равне, а на најужем делу ширина кањона износи мање од 7 метара. Садржи преко 70 пећина. Само неке од њих су откривене и доступне, познате под називом Злотске пећине (Лазарева пећина, Верњикица, Хајдучица, Мандина пећина, Дубашничка јама и др.).

Легенда каже да су, после битке на Марици 1371. године, коњаници кнеза Лазара дошли у овај крај, задржавши се ту одређено време, одакле потиче и име реке и кањона.

Лазарев кањон је данас дом ретких биљака – кримског бора, реликтне врсте тисовог дрвета и српске рамондије, и зивотиња – дивокозе, сурог орла, шумске сове и сивог сокола. У његовим пећинама станује велики број ендемских зглавкара и слепих мишева. Такође постоје бројна легла змија отрвница, најчешће поскока.


ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

ПОЛАЗАК: У 05:00 испред просторија Челика. Доћи 10 минута раније како би кренули на време. Паузе по потреби. Путујемо до села Злот у Борском округу.

СТАЗА: Стаза почиње од Лазареве пећине. Терен кроз кањон је технички тежак – стеновит и прекривен лишћем. Кањон је познат по колонијама поскока, али у ово доба године их мање има. Кањон има 4 излазна крака. План је да се изађе Микуљским краком. То је уски кулоар – димњак. Горе избијамо на пут и враћамо се на почетну тачку. Успут можда обиђемо и неки од видиковаца.

ОПРЕМА: Гардероба сходно годишњем добу. Квалитетна планинарска обућа са јаким ђоном, јакна ветровка, кабаница, капа, пресвлака. Пожељне су рукавице (заштитне). Слојевито облачење. Чеоне лампе обавезне! Штапови обавезни. Служе за лупкање по терену испред себе како би буком упозорили евентуално присутне змије. Опрема ће бити проверавана пре поласка на стазу.

ХРАНА: Из ранца. Најбољи избор је мешавина угљених хидрата и протеина –  орашасти плодови и суво воће. За стазу понети минимум 2 литра воде.

Маске у превозу обавезне!

ЦЕНА ПРЕВОЗА: 

За 10 пријављених учесника цена је 2300 дин.

За 12 пријављених учесника цена је 2000 дин.

За 14 пријављених учесника цена је 1800 дин.

ПРИЈАВЕ: 060 312 89 93 Срђан Цицмил МБ 729, водич на акцији

Сваки учесник акције дужан је да се придржава Правилника о безбедном извођењу планинарских активности. Од учесника се захтева да се понашају тимски и одговорно. Својевољно понашање СТОП.

https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Свако ко има било каквих здравствених проблема дужан је да о томе обавести водича пре почетка стазе или при пријављивању.

За ову стазу неопходна је добра физичка кондиција и спретност кретања по техничком терену.

Са собом понети документа: планинарску књижицу, личну карту, здравствену књижицу.

Водич задржава право промене плана акције у случају избијања ванредних околности.

ВЕДРО!