Skip links

НАЈАВА АКЦИЈЕ – Каблар (07.11.2020.)

У суботу 07.11.2020. ПСК „Челик“ Смедерево организује самосталну планинарску акцију на планину Каблар.


Планина Каблар се налази на 13 km у ваздушној линији (23 km путем) од  Чачка, и 155 km од Београда путем а тачно 100 km у ваздушној линији. Каблар је висок 889 метара. Са планином Овчар (985 m) гради Овчарско-кабларску клисуру, кроз коју протиче река Западна Морава. Недалеко од Каблара налази се познато туристичко место Овчар Бања.

Положај ове планине веома је специфичан. Она се налази на самом југозападном ободу Шумадије, док се њој суседна, веома блиска планина Овчар (985 m) налази већ у Динарском пределу. Дели их Западна Морава. Два врха удаљена су један од другог само два и по километра у ваздушној линији. Каблар има поглед на град ЧачакОвчарско-кабларску клисуру, на меандре реке Западне Мораве, као и на брдо Брдо Љубић. Клима је планинска и умереноконтинентална.

У Овчарско-кабларској клисури и на кабларској страни, левој (северној) обали Западне Мораве, налазе се на релативно малој међусобној удаљености бројни православни хришћански манастири. Околно становништво их све назива заједничким именом »српска Света Гора«. Постоји укупно девет активних манастира и две црквице.


ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

ПОЛАЗАК: У 06:00 испред просторија Челика. Доћи 10 минута раније како би кренули на време. У Мрчајевцима пауза за доручак.

СТАЗА: Почетак стазе око 09:00. Укупна дужина стазе је око 14 км и спада у ред средње тешких стаза.

ОПРЕМА: Сходно годишњем добу. Опрема ће бити проверавана пре поласка на стазу. Понети ЧЕОНЕ ЛАМПЕ или обичне, у недостатку чеоних.

ХРАНА: Из ранца. За стазу понети минимум 2 литра воде.

ЦЕНА ПРЕВОЗА:

  • за 14 пријављених учесника 1600 динара
  • за 13 пријављених учесника 1700 динара
  • за 12 пријављених учесника 1800 динара

ПРИЈАВЕ: 064 26 18 112 Предраг Станисављевић, МБ 435, водич акције

Сваки учесник акције дужан је да се придржава Правилника о безбедном извођењу планинарских активности.

https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Свако ко има било каквих здравствених проблема дужан је да о томе обавести водича пре почетка стазе или при пријављивању.

Са собом понети документа: планинарску књижицу, личну карту, здравствену књижицу.

Водич задржава право промене плана акције у случају избијања ванредних околности.

ВЕДРО!