Skip links

НАЈАВА АКЦИЈЕ – 14-16.05.2021. – Бјелашница, Романија, Ферата „Соколов пут“

Од 14. до 16. маја ПСК Челик Смедерево организује дводневну планинарску акцију на планинама средишње Босне и Републике Српске.
 
Шта је у плану?
 
Пењаћемо Бјелашницу, Романију и ферату „Соколов пут“. У слободном времену посетићемо Башчаршију, а у повратку, у зависности од времена, планирамо посету археолошким локалитета са стећцима у Бјелосављевићима и посету Вишеграду.
 
БЈЕЛАШНИЦА
 
Бјелашница је планина у средишњем делу Босне и Херцеговине, смештена југозападно од града Сарајева. Као и сусједна Јахорина и Бјелашница припада динарском планинском
систему.
 
Представља пространу крашку висораван која се дужином од 15 км пружа у правцу североисток –југозапад, а тако је и нагнута. Северни део висоравни има просечну висину од 1.900 мнв. Ту су и највиши врхови Бјелашнице: Бјелашница (локални назив Звјездарница или Звјездара, 2.067 мнв), Крвавац (2.062 мнв) и Влахиња (2.057 мнв).
 
РОМАНИЈА
 
Романија је планина и регија у источном дијелу Републике Српске. Романијски плато и регија обухвата градове, Пале, Соколац, Хан Пијесак, Рогатица; док се планина Романија простире југозападно од Сокоца, сјевероисточно од Пала и источно од Источног Сарајева. Највиша тачка је Велики Лупоглав са надморском висином од 1.652 метара.
 
На западној страни су Црвене стијене, знаменит локалитет ове планине кроз историју. Главна карактеристика Романије је велика стеновита баријера чији поједини делови носе имена: Равна стијена, Орлова стијена, Црвене стијене, Црна стијена, Ђева, Велика стијена.
За Романију важи да је колевка хајдучије. Први писани записи о хајдуцима са Романије датирају из 1658.год. Чувена је Новакова пећина, у њој је боравио Старина Новак.
 
Преко Романије је у античко доба ишао Цариградски друм.
 
ФЕРАТА „СОКОЛОВ ПУТ“
 
Виа ферата, односно стаза по стенама уређена челичним помагалима, намењена је свима, поготово онима без претходног алпинистичког искуства. Дужина ферате износи 350 метара и са 2 висећа моста представља јединствену атракцију у БиХ. Ферата је класирана по међународном стандарду оценом B/C – средње тешка са тешким деоницама.
 
Фератом могу да се крећу углавном психофизички спремни планинари, који знају како се користи сертификована опрема, која укључује појас, шлем и виа ферата сет. Није дозвољено кретање фератом неискусним пењачима и малолетним лицима, без пратње пунолетне особе.
Висинска разлика коју један планинар прелази на ферати јесте око 160 метара. На том путу очекује вас много занимљивих и узбудљивих делова, где се углавном крећете уз помоћ сајле. При крају ферате очекује вас прелазак преко висећег моста, који је права атракција јер спаја две стене између усека и након којег вас очекује посљедњи успон до врха.
 
НЕКРОПОЛА СА СТЕЋЦИМА ЦРКВИНЕ У БЈЕЛОСАВЉЕВИЋИМА
 
Некропола са стећцима Црквина је некропола стећака која се налази у насељу Бјелосављевићи на Глсиначком пољу на територији општине Соколац.
Данас је видљиво око 300 стећака. Некада их је било више од 500, али су временом људским немаром многи уништени.
Постоје и остаци цркве из 14. века по којој је Гласинац по предању добио име јер је била „црква на гласу“.
 
О Сарајеву и Вишеграду не треба трошити речи.
 

 
ПРОГРАМ АКЦИЈЕ
 

 
ПЕТАК – 14.мај
 
ПОЛАЗАК: У 16:00 испред просторија Челика у Смедереву. Дођите 15 мин раније како би се упаковали и кренули на време.
 
ПЛАН ПУТА: Смедерево – аутопут Е75 – Лозница – Зворник – Хан Пијесак – Соколац – Источно Сарајево.
 
Планинари из Београда могу чекати негде на аутопуту по договору.
 
Долазак у Источно Сарајево у касним вечерњим сатима. Смештај у хотел YU са 3 звездице. Собе су четворокреветне и двокреветне са посебним купатилима, бесплатним wi fi итд. Одмор и договор за сутра.
 

 
СУБОТА – 15. мај
 
Устајање рано ујутру. Доручак и кафица и полазак превозом на Бјелашницу.
 
Бјелашницу пењемо од Штињег дола. Идемо до највишег врха Бјелашница 2067 мнв, преко гребена и Коте 2055 мнв, још једног врха на 2025 мнв до врхова Велика Влахиња 2056 мнв и Мала Влахиња 2005 мнв и истом стазом назад.
Стаза је дуга око 20 км уз кумулативни успон од 1000 м. На стази тренутно има снега.
 
Припремите зимску обућу.
 
Коме је стаза дуга, може ићи само до највишег врха и назад истом стазом.
 
После стазе идемо у Башчаршију на чувене ћевапе код Ферхадовића. Слободно време за обилазак града.
 
НАПОМЕНА: У зависности од времена завршетка стазе постоји могућност обиласка врела Босне пре доласка у Башчаршију. Договор са групом.
Врело Босне је сплет неколико јаких крашких извора на надморској висини од 492 м у подножју планине Игман. Како је то традиционално излетиште Сарајлија, одавно је уређено бројним шетницама са мостићима преко бројних потока и острва између њих.
Одлазак у хотел. Одмор, договор и паковање за сутрашњу стазу и одлазак из хотела.
 

 
НЕДЕЉА – 16. мај
 
Устајање рано ујутру. Доручак и кафица. Одјављујемо се из хотела и возимо се превозом на Романију.
 
Ту се делимо на 2 групе. Једна група иде на ферату „Соколов пут“ и после ферате, ако остане снаге и времена, на планинарску стазу. Друга група ће ићи на планинарску стазу до врха Гавранке 1504 мнв и евентуално Великог Лупоглава 1652 мнв. Дуж целе стазе пружаће се лепи видици уз прелазак преко атрактивног стеновитог терена.
Стаза је дуга око 15 км уз висинску разлику око 700 м, без Великог Лупоглава.
 
Стазу завршавамо у планинарском дому ћемо имати организован ручак – пасуљ, салата, хлеб.
 
После ручка полазак превозом у правцу Вишеграда, а успут планирамо сусрете са средњовековном историјом овог краја, оличену у стећцима.
 
Код Сокоца обилазимо некрополу са стећцима Црквине у Бјелосављевићима.
 
Настављамо даље и правимо паузу у Вишеграду, обилазимо мост Мехмед Паше Соколовића и Андрићград. Затим преко Ужица и Чачка повратак кући (ако будемо имали планинаре из Београда вратићемо се преко Београда). Посете стећцима и Вишеграду зависиће од времена завршетка стазе на Романији. Ако будемо дисцилиновани, устанемо и кренемо на време из хотела и будемо релативно брзи на стази, стићи ћемо све да обиђемо.
 

 
ОПРЕМА
 
Слојевито облачење, гардероба од активних материјала, ПЛАНИНАРСКА ОБУЋА, ЈАКНА ВЕТРОВКА, ШТАПОВИ, камашне, ЧЕОНА ЛАМПА, КАПА, поткапа или баф, рукавице, наочаре за сунце, кабаница (опционо у зависности од нивоа водоотпорности јакне), ПРВА ПОМОЋ, упаљач, пресвлака, нож, МИНИМУМ 2 ЛИТРА ВОДЕ И УГЉЕНИ ХИДРАТИ ЗА СВАКУ СТАЗУ.
 
У основну прву помоћ спадају: по 2 завоја од свих 3 величина, фластер, ханзапласт, маказице.
 

 
ОПРЕМА ЗА ФЕРАТУ
 
Појас, ферата сет, кацига, шлинга са карабинером, рукавице (у недостатку пењачких послужиће заштитне рукавице које се могу купити у радњама где се продаје заштитна опрема)
 
Опрема за ферату (појас, кацига, ферата сет) се може изнајмити код домаћина по цени од 7,5 евра. У ту опрему нису укључени шлинга и карабинер.
 

 
КОТИЗАЦИЈА ЗА УЧЕШЋЕ НА АКЦИЈИ
 
70 евра – за 20 пријављених
60 евра – за 30 пријављених
 
У цену котизације укључени су превоз, смештај за возача, 2 ноћења у хотелском смештају, накнада за локалне водиче и организациони трошак водича.
 
При пријављивању ОБАВЕЗНА АКОНТАЦИЈА 50 евра. Остатак се плаћа на акцији. У случају отказивања наћи адекватну замену, новац се не враћа.
 

 
ПРЕВОЗ
 
Мини бус је високе класе и има климу, грејање, удобна седишта и остале пратеће елементе неопходне за комфорно путовање на дуже километраже.
 

 
ИСХРАНА
Доручак 2,5 евра
Вечера 3,5 евра
 
Ручак у планинарском дому у недељу 5 евра (пасуљ са кобасицом, хлеб, салата) ОБАВЕЗНО ИЗЈАШЊАВАЊЕ ПРИ ПРИЈАВИ.
 

 
УСЛОВИ ЗА ПРИЈАВУ НА АКЦИЈУ
 
УПЛАЋЕНА ЧЛАНАРИНА за 2021. год.
– СОЛИДАН НИВО ПСИХОФИЗИЧКЕ КОНДИЦИЈЕ
– ПОСЕДОВАЊЕ НЕОПХОДНЕ ОПРЕМЕ ИЗ ОПИСА
– Поштовање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности
https://pss.rs/…/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar…
Склоност ка подређивању индивидуалних жеља и потреба групи. Група је јака онолико колико је најслабији члан јак
ПОШТОВАЊЕ ОДЛУКА ВОДИЧА
– Жеља за лепим проводом
– Позитиван став према животу
 

 
НАПОМЕНЕ
 
ПУТНО ОСИГУРАЊЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕТЕ САМИ КОД ОСИГУРАВАЈУЋИХ КУЋА
Водич задржава право измене плана акције у случају избијања ванредних околности
Свака неконтролисана самовоља биће санкционисана искључењем са акције
На акцију понети лична документа, здравствену књижицу и чланску карту ПСС
– СВАКО КО ИМА БИЛО КАКВИХ ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОБЛЕМА ДУЖАН ЈЕ ДА ПРЕ ПОЧЕТКА АКЦИЈЕ ОБАВЕСТИ ВОДИЧА О ТОМЕ
НА АКЦИЈИ УЧЕСТВУЈЕТЕ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ
 

 
ВОДИЧИ АКЦИЈЕ
 
Срђан Цицмил, планински водич МБ 729. Члан ГСС-а, има завршен почетни зимски алпинистички течај.
Александар Абрамовић, планински водич МБ 780, члан ГСС-а, има завршен почетни зимски и летњи алпинистички течај.
 

 
ПРИЈАВЕ И ИНФО
Срђан Цицмил 060 312 8993 (смс, позиви, вибер, фејсбук профил „Срђан Цицмил“)
 
При пријављивању уз име и презиме наведите број чланске картице ПСС.
 
ВЕДРО!