Skip links

Дунавска стаза

Ово је стаза равничарског типа са незнатном висинском разликом.

ИСТОРИЈСКИ ЗНАЧАЈ И ПРИРОДНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

Што се тиче природе ова стаза нуди дугу шетњу дамом поред Дунава и укључује пролазак кроз јединствену шумску заједницу храста лужњака која представља реткост у Србији, а ништа мање ни у у Европи. Познато је да храстови одумиру у великом броју захваљујући агресивном ширењу буквиних заједница и неконтролисаном сечом. То је тренд у целој Европи. Стога ова храстова заједница представља праву природну реткост од изузетне вредности за нашу земљу.

Шалиначки луг је заштићен као споменик природе, а сачињавају га остаци некадашње прашуме храста лужњака и пољског јасена. Површина је 19 ха. Стабла иду до висине од 20 м, обима стабла до 4 м и пречника стабла до 1,5 м. Налази се у селу Шалинац.

У Шалинцу постоји вештачко језеро – Шалиначко језеро које има уређену плажу и лети служи за купање. Оно није укључено за обилазак на овој стази.

Што се тиче историјског значаја стазе можемо да поменемо остатке тврђаве Кулич која је заштићена као споменик културе. Она стоји на обали Дунава близу ушћа Мораве. На њеном месту је била римска тврђава која је заједно са тврђавом Магрум на Морави служила за котролу проласка бродовља на ушћу Мораве у Дунав.

Локалитет је слабо археолошки истражен и не постоје неки детаљнији подаци о самој тврђави. Процењује се да је утврђење настало на прелазу 17. у 18. век. Обима је 70 м са зидовима високим до 5 м. Коришћена је за бункере у Првом светском рату и има видљивих остатака.

Утврђење тешко налазе чак и бољи познаваоци из разлога што, упркос стављању под заштиту, изгледа да нико не води рачуна о њој. Нигде нема никакве табле нити обележја и стазе. Потребно је доста муке уложити како би се пробило кроз тешко проходно растиње, а тврђава се препознаје тек када се на неколико метара дође до ње. И сама је обрасла и у потпуности обавијена вегетацијом. Буквално је природно закамуфлирана лијанама и осталим растињем. По земљи око ње је непрегледна депонија пластичних флаша које је нанео Дунав. Нико се не лаћа посла око чишћења и то тако стоји. Таква је и сама обала.

ОПИС СТАЗЕ

Стаза почиње од моста на Језави и наставља се на улицу Ђуре Салаја (улица паралелно са Шалиначком). После 1 км долази се до Шалиначке улице. Након 1 км стаза са Шалиначке скреће лево (десно преко пута је фабрика ПКЦ). После 500 м хода излази се на даму.
Дамом се иде право око 7 км и ту је скретање са стазе ка Кулич граду (опционо).
Даље, пратећи даму после 4 км скреће се десно за село Кулич (има табла).

Након 1,5 км хода кроз село Кулич и Шалинац (спојена су) долази се до Шалиначког луга. Након изласка из луга разним сеоским колским путевима долази се до села Липе.

До Липа стаза је дуга 25 км и то би био главни део стазе.

Могуће је од Липа продужити даље главним асфалтним путем до Смедерева, али то већ и није толико препоручљиво због ходања по асфалтном путу. До Липске рампе би требало око 3 км и од Липске још око 5,6 км до града.

Постоји и могућност да се од Липа пресече ка Годоминском пољу па уз некадашњи ток Језаве да се дође до града, али те стазе још нисмо испитали.

Још једна варијација стазе је у оптицају и она би укључила и обилазак Шалиначког језера од села Шалинац. Одатле би имали 3 опције: наставак ка Липама, завршетак стазе или наставак главним путем ка Смедереву. За сада, пролаз сеоским путевима од Шалинца до језера није истражен. Постоји главни пут, али због саобраћаја није толико безбедан.

Дунавска стаза није још маркирана, али биће ускоро.

Први део стазе до Шалиначког луга је лак за праћење и ту маркације нису много ни неопходне. Део од Шалинца до Липа је мало тежи за праћење јер има много скретања по сеоским путевима.