Skip links

БАЛКАНСКО СРБИЈА

Овог викенда, на прелепој српској планини, на Златибору, одржано је Балканско првенство у Планинарској оријентацији за 2023.год. Планинарски савез Зрбије био је домађин и организатор такмичења, које је организовала комисија за Планинарску оријентацију.
Такмичење је одржано у периоду 29.9.-1.10.2023.год., са учешћем такмичара из 5 репрезентација. Биле су то репрезентације садашљих држава, које су настале након распада Југославије, репрезентације Словеније, Хрватске, Црне горе, Северна Македоније и Србије. Учествовала је 31 екипе, а по категоријама су: пионири 4 екипа, јуниори 4 екипа, сениори 12 екипа и ветерани 11 екипа. Србију је представљало 9 екипа, 3 из пионирске и по две екипе из остале три категорије, са укупно 43 такмичара. Дугогодишњи узастопни шампион Србије Челик из Смедерева на овом такмичењу имао је 17 репрезентативаца. Репрезентацију, по избору селектора Драгана Павловића, сачињавали су такмичари из 7 планинарских клубова:Шампиона државе Челика из Смедерева, Победе из Београда, Спартака из Суботице, Торника из Чајетине, Црног врха из Бора, Мосора из Ниша и Јаворка из Параћина. .
Прва трка била је ноћно такмичење у Планинарској оријентацији. Док је друга била дневна, након чега су решавани и тестови општег нања за планинаре и решавани задаци из топографије. Кад су сабрани сви бодови пласман репрезентација је:
1.Србија 9025 бодова; 2.Словенија 5925 бодова; 3.Северна Македонија 4317 бодова; 4.Црна гора 4266 бод и 5.Хрватска 991 бод.
Србија је одбранила титулу првака Балкана и по четврти пут узастопно показала да је најбоља у Планинарској оријентацији, уз огроман допринос такмичара ПСК Челик из Смедерева.
Пласман по категоријама је показао је уједначеност српских екипа и допринос, баш свих у укупној победи. По категоријама то је:
Пионири:1.Србија 1 која је освојила златну медаљу са освојених 750 бодова у саставу: Ивор Омеровић, Тамаш Марушинац, Алекс Чупак, Марта Трајковић и Мина Вучковић. Освајач сребрне медаље са освојених 740 бодова је трећа екипа Србије у саставу:Борис Петковић, Данило Шумкоски, Петар Фирановић, Анка Ранковић и Сава Јовановић. Друга екипа Србије је била трећа, такође са 740 бодова, али пошто се из једног савеза бодују две за резултат репрезентације ти бодви су ван конкуренције, а екипа је била у саставу: Урош Стевановић,Огњен Бобић, Вања Туцовић и Милена Бујишић. Шетврта је била екипа Хрватске са освојених 143 бода.
Јуниори:Победник првенства Балкана и освајач златне медаље, са освојених 1150 бодова је екипа Србија 2 која је наступила у саставу:Милица Васиљевић, Софија Николић, Лана Ивковић, Павле Тркуља и Јана Марковић. Другопласирана са 1125 бодова и сребрним медаљама око врата је екипа Србија 1 која је наступала у саставу:Лазар Марић, Никола Бујучић, Филип Луковић, Дуља радојевић и Ана Калуђеровић. Трећепласирана је екипа Словеније која је освојила 1000 бодова.
Сениори:Победник и освајач златне медаље је Црна Гора са освојених 1540 бодова. Друга екипа и освајач сребрне медаље на Балканском првенству је екипа Србија са такође освојених 1540 бодова, а екипа је наступила у саставу:Саша Николић, Дејан Ранковић, Биљана Аранђеловић, Јелена Станковић и Наташа Васојевић. Прва екипа Србије са 1490 бодова, освојила је бронзану медаљу а екипа ја наступала у саставу:Милован Милић, Бранислав Миленковић, Ненад Живковић, Милица Николић и Андрија Петровић. .
Ветерани:Победник и освајач златне медаље, са освојених 1165 бодова је екипа Србија 2 која је наступила у саставу:Драган Павловић, Небојша Миловановић, Душан Јовановић, Марина Станкић и Ангелина Стефановић. Другопласирана је екипа Словеније са освојених 1080 бодова. Трећепласирана је екипа Србија 1 која је освојила 1065 бодова уз које иде и бронзана медаља, а екипа је наступала у саставу:Саша Милошевић, Драгутин Јеремић, Бранка Брадашевић и Саша Дуловић.
Тако су екипе Србије освојиле три златне, три сребрне и две бронзане медаље. У новујој историји, од 7 одржаних шампионата Балканске уније, Србија је 5 пута победник и два пута другопласирана. У освајању ове четврте по реду титуле, допринос су дали чланови ПСК Челик:Анка Ранковић, Сава Јовановић, Марта Трајковић, Мина Вучковић, Милица Васиљевић, Софија Николић, Лана Ивковић, Саша Николић, Дејан Ранковић, Биљана Аранђеловић, Јелена Станковић, Наташа Васојевић, Марина Станкић, Драган Павловић, Душан Јовановић, Драгутин Јеремић и Небојша Миловановић.
Фотографије су из колекције чланова клуба.