Skip links

БАЛКАНСКО ПРВЕНСТВО – СЛОВЕНИЈА

ИНФОРМАЦИЈА O УЧЕШЋУ НА ТАКМИЧЕЊУ – БАЛКАНСКО ПРВЕНСТВО

Овог викенда, у срцу Јулијских алпи, у националном парку Триглав у Словенији, на 1350 метара надморске висине, где је смештена Покљука, одржано је Балканско првенство у Планинарској оријентацији за 2022.год. Спортски центар Покљука и Планинарски савез Словеније, били су домаћини, организатори овог важног такмичења.

Такмичење је одржано у периоду 30.9.-2.10.2022.год., са учешћем такмичара из 6 репрезентација. Биле су то репрезентације садашљих држава, које су настале након распада Југославије. Учествовало је 32 екипе, а по категоријама су: пионири 7 екипа, јуниори 6 екипа, сениори 10 екипа и ветерани 9 екипа. Србију је представљало 8 екипа, по две из сваке категорије, са укупно 39 такмичара. Репрезентацију, по избору селектора Драгана Павловића, сачињавали су такмичари из 7 планинарских клубова:Шампиона државе Челика из Смедерева, Победе из Београда, Спартака из Суботице, Торника из Чајетине, Црног врха из Бора, Мосора из Ниша и Јаворка из Параћина. Шампион државе Челик имао је 10 репрезентативаца.

Прва трка била је ноћно такмичење у Планинарској оријентацији. Пионири Србије заузели су 1. и 4.место. Прво место освојила је екипа у саставу:Ивор Омеровић, Тамаш Марушинац, Алекс Чупак, Марта Трајковић и Мина Вучковић. У јуниорској конкуренцији екипе Србије освојиле су треће и четврто место. У сениорској конкуренцији екипе Србије су биле прва и четврта. Прво место освојила је екипа у саставу:Дејан Николић, Михајло Радиновић, Алекса Банковић и Иван Родић. У конкуренцији ветерана Србија је освојила друго и треће место. Након прве трке, ноћног такмичења, поредак репрезентација је био:

1.Србија 2339 бодова;
2.Словенија 2051 бод;
3.Северна Македонија 465 бодова;
4.Босна и Херцеговина 444 бода;
5.Црна гора 39 бодова и
6.Хрватска без бодова.

Друга трка је била дневно такмичење у Планинарској оријентацији. Пионири Србије заузели су 3. и 5.место. У јуниорској конкуренцији екипе Србије освојиле су друго и треће место. У сениорској конкуренцији екипе Србије заузеле су треће и пето место. У конкуренцији ветерана Србија је освојила друго и треће место. Поредак репрезентација у другој трци је:

1.Србија 5326 бодова;
2.Словенија 4849 бодова;
3.Северна Македонија 2841 бод;
4.Црна гора 1557 бодова;
5.Босна и Херцеговина 752 бода и
6.Хрватска 418 бодова.

Такмичење се састојало, сем од две трке и у решавању задатака из топографије, задатака из прве помоћи у планини, везивања чворова, теоретских задатака и две трке. Сабирањем свих бодова екипа у свим категоријама, добивен је победник Балканског првенства. И овог пута, четврти пут у новијој историји, а трећи пут узастопно, победник је репрезентација СРБИЈЕ, која је тако одбранила титулу освојену пре две године. Табела коначног пласмана је:

1.Србија 7666 бодова;
2.Словенија 6900 бодова;
3.Северна Македонија 3246 бодова;
4.Црна гора 1596 бодова;
5.Босна и Херцеговина 1196 бодоваа и
6.Хрватска 418 бодова.

Пласман по категоријама је показао је уједначеност српских екипа и допринос, баш свих у укупној победи. По категоријама то је:

Пионири:1.Србија 1 која је освојила златну медаљу са освојених 950 бодова у саставу: Ивор Омеровић, Тамаш Марушинац, Алекс Чупак, Марта Трајковић и Мина Вучковић. Освајач сребрне и бронзане медаље су екипе Словеније. Друга екипа Србије освојила је четврто место, а наступали су:Павле Тркуља, Дуња Максимовић, Дорис Николић, Ивона Марковић и Урош Стевановић.

Јуниори:1. Словенија 1 ; 2.Србија прва екипа освајач сребрне медаље са 846 бодова, а екипа је била у саставу:Андреј Петровић, Дуља радојевић, Робин Николић, Ана Калуђеровић и Јана Марковић; 3. Србија 2 освајач бронзане медаље са 826 бодова, а екипа је била у саставу:Лазар Марић, Никола Бујучић, Филип Луковић, Софија Николић и Милица Васиљевић.

Сениори:Победник и освајач златне медаље је Словенија, која је доминирала и освојила сва три прва места. Друга екипа Србије је освојила је четврто место са 1290 бодова, а екипа је била у саставу:Саша Николић, Ивана Максимовић, Милица Николић, Ненад Живковић и Братислав Миленковић. Прва екипа Србије заузела је пето место са освојених 1205 бодова, а екипа је наступала у саставу:Дејан Николић, Ивана Родић, Михајло Радиновић и Алекса Банковић.

Ветерани:Победник и освајач златне медаље је екипа из Словеније. Србија друга екипа заузела је деуго место са освојених 932 бода, са екипом која је наступаала у саставу:Милош Радосављевић, Драган Тасић, Саша Милошевић, Владимир Стоиљковић и Душан Јанковић. Прва екипа ветерана Србије дошла је до бронзаног одличја са освојених 817 бодова, а састав екипе је био:Драган Павловић, Марина Станкић, Бранка Брадашовић, Драгутин Јеремић и Небојша Миловановић.

Тако су екипе Србије освојиле једну златну и по две две сребрне и бронзане медаље. У новујој историји, од 6 одржаних шампионата Балканске уније, Србија је 4 пута победник и два пута другопласирана. У освајању ове четврте по реду титуле, допринос су дали чланови ПСК челик:Марта Трајковић, Мина Вучковић, Милица Васиљевић, Софија Николић, Саша Николић, Марина Станкић, Драган Павловић, Драган Тасић, Драгутин Јеремић и Небојша Миловановић.

Фотографије су из колекције чланова клуба.

Бранко Грујић – 2.10.2022.