Skip links

42. МЕМОРИЈАЛА ЧИКА ДУШКО ЈОВАНОВИЋ

ИНФОРМАЦИЈА O УЧЕШЋУ НА ТАКМИЧЕЊИМА У ОКВИРУ 42.МЕМОРИЈАЛА ЧИКА ДУШКО ЈОВАНОВИЋ

У организацији ПСК “Победа“ Београд, одржан је 42. Меморијал посвећен легендарном члану победе чика Душку Јовановићу. Меморијал је одржан као тродневно такмичење. Првог дана је била спринт трка на Мирјеву у Београду, другог дана било је првенство Србије на средљој дистанци, а трећег трка на дугој дистанци која је вреднована за Оријентиринг лигу Србије ОЛС и меморијал. Трка првог дана вреднована је за светску лигу у категоријама сениора.

У трци за светску лигу која је одржана 12.5.2023.год., на теренима Мирјева, теренима карактеристичног рељефа са много оријентиринг захтевних комбинација, учествовало је 129 такмичара међу којима је и 22 такмичара Челика у такмичарским и два у опен категорији. Трка је бодована и за Ориентиринг спринт лигу Србије ОСЛС. По прохладном, облачном и ветровитом времену, по влажном, клизавом терену, са много пролаза и степеништа, много нивоа и забачених углова зграда било је сложено наћи најбољу варијанту за проналажење контрола. Планиране стазе су биле од 1,1 км, са 12 контрола и 30 м успона за најмлађе, за категорије до 12 година до 1,9 км са 19 контрола и 85 м успона за сениорске категорије. У тим условима такмичари Челика су освојили 15 медаља, по 5 златних сребрних и бронзаних. Златне медање освојили су:Биљана Грујић, Саша Павић, Драган Павловић, Драган Николић и Бранко Грујић. Сребрне медаље освојили су: Илија Милутиновић, Наташа Васојевић, Александра Јовановић,Тихомир Пантовић и Данијел Митровић. Бронзане медаље освојили су:Софија Николић, Јелена Станковић, Саша Николић, Душан Јовановић и Драган Тасић. У опен категорији, бронзану медаљу освојила је Нина Радосављевић. У бодовању клубова у Оријентиринг спринт лиги Србије, тренутни пласман је: првопласирани је Челик са 6766,84 бода, другопласирана је Победа са 6642,54, а трећепласиран је клуб ДиФ са 2750,38. Челик је првопласиран у ветеранској, другопласиран у сениорској и јуниорској категорији, док је петопласиран у пионирској.

Обе, преостале трке одржане су на теренима Беле реке у реону Деспотовца. У обе трке учествовало је 20 клубова из Србије, а међу учесницима било је такмичара и из Русије, Словеније, Јапана, Бугарске и Румуније. Тим учешћем трке су постале значајније и занимљивије, а вредноване су и за светску лигу. Првог дана, на средњој дистанци, учествовало је 173 такмичара из 20 клибова, међу којима је били 32 такмичара из Челика. Стазе су биле дуге, од оних накраћих за пионире у дужини 1,6 км, са 80 м успона и 8 контрола, до најдужих за сениорске категорије од 4,6 км са 180 м успона и 19 контрола. Другог дана, трка на дугој дистанци окупила је 164 такмичара, са дужинама стаза за најмлађе, пионире до 12 година старости, дужине 1,6 км са 75 муспона и 8 контрола. Док су стазе за сениорске категорије биле дуге 8,0 км, са 285 м успона и 17 контрола. Другог дана, Челик је учествовао са 30 такмичара.

Такмичење је одржано на јако захтевном терену, са много детаља који су добри за оријентисање, али и заморни за такмичаре. Ту је мноштво, вртача, увала, рупа, гребена, разног растиња, лакше и теже проходне шуме, итд. Такмичење је у суботу одржано по сунчаном времену, али прохладном са ударима ветра, а недељу по облашном са повременом слабом кишом. Ипак је то било време за уживање у природним лепотама и боравком на овим просторима, природи која се још увек буди и неодољиво мирише, тако да буди сва чула у такмичарима. Друга трка је била за првенство Србије на средљој дистанци, на ком су Челикови такмичари освојили 12 медаља. Прваци Србије и освајачи златних медаља постали су:Илија Милутиновић, Софија Николић, Милица Васиљевић,Биљана Грујић, Драган Павловић и Драган Николић. Вицешампиони државе и освајачи сребрних медаља су Лана Ивковић и Наташа Васојевић, док су бронзане медаље освојили Анка Ранковић, Даринка Раденковић, Дејан Ранковић и Милан Цветковић.

Трећа трка одржана је 14.5.2023.год., а трка је бодована уа ОЛС и за меморијал. Прва места освојили су:Илија Милутиновић, Милица Васиљевић, Јован Мирковић, Саша Николић и Драган Николић, друга места освојили су:Софија Николић, Јелена Станковић, Саша Павић и Милан Цветковић , док су трећа места освојили:Лазар Милутиновић, Лана Ивковић, Даринка Раденковић, Небојша Миловановић и Драгутин Јеремић. Пошто се две последље трке, трке на Белој реци, вреднују за меморијал чика Душка Јовановића, за све такмичаре који су наступали у истим одговарајућим категоријама, то сабирањем резултата за ове трке, Челикови такмичари имају 11 пласмана међу прва три у својим категоријама:4 прва места, 4 других и 3 трећа. Златне медаље освојили су Милица Васиљевић, Илија Милутиновић, Софија Николић и Драган Николић; сребрне Лана Ивковић, Јелена Станковић, Небојша Миловановић и Милан Цветковић; док су бронзане освојили Анка Ранковић, Данијел Митровић и Драган Павловић. На овом, као и на претходним такмичењима Челик је био међу најуспешнијим клубовима у Србији. Наставља се борба за титулу шампиона државе ОЛС, од предвиђених 11 кола, завршено је 3, а Челик је тренутно другопласирани, иза Победе из Београда. Победа је освојила 5835,65 бодова, Челик 5594,31, а трећепласирана је Јасеница са 3687,95 бодова.

Током претходне недеље одржано је и школско првенство Србије у Оријентирингу. Такмичење је одржано на Ади Циганлији. Чланови Челика су били репрезентативци својих школа. Најбоље резултате остварили су у категорији 14 другопласирани је био Илија Милутиновић ученик ОШ Димитрије Давидовић, трећепласирани у истој категорији је био Михајло Минић учени ОШ Вожд Карађорђе из Водња, док је у категорији М12 трећепласиран и освајач бронзане медаље Андрија Раденковић из ОШ Бранислав Нушић. На такмичењу су били и остали чланови Челика и ученици школа, али са пласманима изван домашаја медаља.

Већ предстојећег викенда Челик учествује на такмичењу у оквиру Планинарског савеза у лиги Србије у Планинарској оријентацији ПОТ, на Авали. Овим такмичењем почиње лига ПОТ.