Skip links

40. МЕМОРИЈАЛ ДУШКО ЈОВАНОВИЋ (16.05.2021.)

УЧЕШЋЕ НА ТАКМИЧЕЊИМА У ОКВИРУ 40.МЕМОРИЈАЛА ЧИКА ДУШКО ЈОВАНОВИЋ

У организацији ПСК “Победа“ Београд, одржан је 40. Меморијал посвећен легендарном члану победе чика Душку Јовановићу, оснивачу ПСК Победа и најзаслужнијем за подизање планинарског дома на Рајцу. Чика Душко има и велике заслуге за рад планинарске организације Србије. Меморијал је одржан као дводневно такмичење. Првог дана било је првенство Србије на средњим дистанцама, а другог трка за светску лигу која је истовремено и редовно седмо коло Оријентиринг лиге Србије.

Такмичење првог дана, одржано је у категорији средње дистанце на теренима Рајца, локалитету Дебело брдо. На такмичењу је учествовало 196 такмичара из 17 клубова Србије. Такмичење је имало и међународни карактер јер је било такмичара и из иностранства (Македоније и Бугарске). ПСК Челик је наступио са 28 такмичара. Такмичење је одржано на терену Дебелог брда, терену под шумом и богатом вегетацијо, са израженим рељефним дртаљима, пре свега потоцима, увалама и рупама. Као и увек, најзахтевније стазе имали су сениори, са дужином од 4,1 км., са 200 м успона и 19 контролних тачака. Челик је на овом такмичењу, првенству Србије, освојио 7 одличја – медаља. Освојене су две златне:Драган Павловић и Биљана Грујић;једна сребрна Марта Трајковић и 4 бронзане:Сара Савић, Милица Васиљевић, Марија Трајковић и Наташа Станисављевић.

Такмичење другог дана је одржано на теренима Равне горе, пределу западно од споменика и цркве. На такмичењу је учествовало 202 такмичара из 17 клубова, а Челик је био заступљен са 29 такмичара. Трка је бодована за светску лигу, али је уједно била важна за пласман у Оријентиринг лиги Србије. Било је ово редовно седмо коло. Такмичење је одржано на јако захтевном терену, са много детаља који су добри за оријентисање, али и заморни за такмичаре. Ту је мноштво, вртача. Дужине стаза за мушку елитну сениорску категорију, биле су 4,0 км., са 180 м успона и 17 контролних тачака. Пионири су имали стазу дугу 1,6 км са 60 м успона и 11 контрола. На оваком терену, на захтевним дужинама стаза, у јакој конкуренцији, Челик је освојио 10 постоља. Освојена је 4 прва (Марта Трајковић, Катарина Цветковић, Марија Трајковић и Бранко Грујић), 3 друга (Сара Савић, Саша Николић и Драган Павловић) и 3 трећа места (Мина Вучковић, Наташа Станисављевић и Милан Цветковић). За други дан нису дељене медаље, већ је овај резултат узиман за бодовање у ОЛС, бодовање за светску лигу у Оријентирингу и бодован за меморијал чика Душка.

За меморијал чика Душка сабрани су резултати трка за оба дана, након којих је такмичарима ПСК Челик, заслужено, припало 11 одличја. Најсјајнијих 2, које су освојиле Марта Трајковић и Катарина Цветковић. Сребрних одличја је било 6, а освојили су их:Сара Савић, Милица Васиљевић, Биљана Грујић, Александар Живојиновић, Драган Павловић и Милан Цветковић. Бронзаних одличја, освојено је три, а освојили су их Илија Милутиновић, Саша Николић и Наташа Станисављевић.

Тако је Челик, на овом дводневном такмичењу освојио 18 одличја:4 златна, 7 сребрних и 7 бронзани. Челик је био међу два најуспешнија клуба, а у ОЛС, тренутно, заузима другу позицију.

Следеће такмичење је у Смедеревској Паланци, у суботу 22.5.2021.год, где се одвијају две трке. Штафетно првенство у Оријентирингу и првенство Србије у Оријентирингу, у варијанти спринт.
Фотографије су из архиве чланова клуба.